2009. augusztus 26., szerda

UJABB SOÁ BOTRÁNY MAGYARORSZÁGON

A" LEGMAGASABB" KITÜNTETÉST KAPTA PESTEN

   A HOLOKAUSZTTAGADÓ TÖRTÉNELMI ATLASZ

 
"Miért csak most szólnak"? A minisztérium nem nyilatkozik * Haraszti György történész nyilatkozata * A hirt Köves Slomó  rabbi publikálta * A Mazsihisz mélyen hallgat * A cigányok deportálását is elhallgatja a könyv * "Hét éve ebből tanulnak"

 

 

 A budapesti TV2 az alábbi  hirt sugározta tegnap:

 

Több tanár és vallási vezető tiltakozik, mert a középiskolai történelmi atlaszból hiányzik a cigányság és a Holocaust. A minisztérium most egyeztet a kiadóval, amely elismeri, hogy hiányos az atlasz, de 50 éve ugyanilyen hiányos, és nem értik, hogy aki nem szólt az elmúlt 50 évben, az miért szól most.

 
Hiányos több tanár és vallási vezető szerint a középiskolai történelmi atlasz, kihagyták belőle a cigányokat és a holokausztot.  Haraszti György történész szerint azért, mert gyakorlatilag évtizedek óta senki sem korszerűsíti a tankönyveket, ezt sem. "Én ebből az atlaszból kb. 40 évvel ezelőtt tanultam, egy egészen más történelemfelfogást, egészen más generációk most más iskolában, más történelem tanároktól ennek az atlasznak az anyagából tanulnak, ami nem jelenti azt, hogy az atlasznak a tárgyi hibáit, módosításait ne kéne figyelembe venni" - mondta.

   Az atlaszban az egyetlen holokausztra utaló adat a kronológiában van: ott azt írják: "1942, megkezdődik a zsidókérdés náci programja."

 
Hidas Gábor, a térkép szakreferense azt mondja, nem érti miért most szólnak, ugyanis már 7 éve ugyanebből tanul mindenki, de azért örülnek neki. "Tulajdonképpen örülünk neki, mert végülis felhívja a figyelmet néhány hiányosságra, amit végülis pótolhatunk" - mondta.
 
 Az atlasz öt éve a legmagasabb kitüntetést, nagydíjat kapott, mivel  " jól lehet használni".
 "Az átdolgozott atlaszok közül ez volt az első, amelyik formátumban, keményfedeles, ilyen felhasználóbarát papír, színgazdagság, abból a szempontból igen jónak mutatkozott" - mondta Nádasi András, a HunDidac Szövetség főtitkára.
 
  A minisztériumtól senki nem akart nyilatkozni, egy közleményt adtak ki, ebben azt írják, beszélnek a kiadóval, hogy javítsanak.
 
   A Mazsihisz, amely a magyar zsidóság képviseletét kizárólagos joggal vindikálja magának - mélyen hallgat. Az oktatásügyi osztály - amely külföldi kirándulásokat szervez - nem hallatja hangját. A hirt a "konkurrens hitközség" vezetője, Köves Slomó rabbi - robbantotta ki

 

4 megjegyzés:

  1. HunDidac Szövetség fôtitkára nem beszél magyarul, vagy huba csúszott a szerkesztésbe?

    VálaszTörlés
  2. Ez egy térkép lényegében,melyet a diákok nagyrésze nem is tud kezelni,Csak mint egy szép képeskönyvet lapozgatja.Persze a szülőknek köteleő megvenni..Sokkal fontosabb lenne,a Történelem könyvekben leirni,és az órákon tanitani a Holokauszt történéseit.Nem csak évi egy alkalommal,a Holokauszt emléknapon,mely dátuma,a zsidók elhurcolása!

    VálaszTörlés
  3. Tisztelt Szerkesztő Úr!

    A Cartographia Tankönyvkiadó Középiskolai atlaszából nem maradt ki a holokauszt térképi ábrázolása: A 98. oldalon A II. világháború emberveszteségek című térkép megkülönböztetve jelöli a zsidó áldozatokat Stark Tamás kutatásainak adataival, illetve grafikailag ábrázolja a nagy megsemmisítő és koncentrációs táborokat.
    Az atlasz 50 éve létezik, ez igaz, de folyamatosan fejlesztjük. Így 36 oldalról mára 160 oldalra bővült.
    A Minisztérium nem utasított minket, sőt a Minisztérium válaszleveléből idézet:
    "...Mindenek előtt a Cartographia Tankönyvkiadóval lenne célszerű mindezt közölni, tekintettel arra, hogy ők maguk kérik fel a "tisztelt Olvasókat" az észrevételek megtételére. Tájékozódtunk a kiadónál, és sajnálattal állapítottuk meg, hogy mindezidáig ez a levél hozzájuk nem érkezett meg." A megkeresés az elemzőktől a mai napig nem érkezett meg.
    A Cartographia Tankönyvkiadó pont az a cég, aki szívügyének tekinti a hátrányos helyzetűeket: alkalmazásában áll süket-néma munkatárs és elsőként, egyetlenként szerkesztette meg a gyengénlátó és vak iskolai atlaszt....

    Üdvözlettel:

    Cartographia Tankönyvkiadó
    Sutka Judit

    VálaszTörlés
  4. Hogy írhat egy tankönyves ennyi hibával!

    VálaszTörlés