2009. augusztus 5., szerda

NŐK A BIBLIÁBAN

TIMNÁ – AMÁLÉK MAMÁJA

   Még egy ilyen negatív nőalakra, mint Timná, aki Ézsau fiának, Elifáznak ágyasa volt és szülte neki Amálékot, Izrael ősellenségét - is tudtak bölcseink valami pozitívumot találni: Timnának megtetszett az ősatyák életmódja és csatlakozni szeretett volna a családhoz. Miután elutasították, azt mondta: ha erre nem vagyok érdemes, legalább tartozzak a családhoz azáltal, hogy Elifáz ágyasa vagyok (azé az Elifázé, aki Izsák unokája volt. Született tőle Amálék, aki fájdalmat okozott Izraelnek.

És miért történt mindez? Mert nem lett volna szabad elutasítani őt. (Szánhedrin, 99b).

Bölcseink nem egyszer értékelik az eseményeket ebből a szemszögből. Még a legrosszabbakat sem szabad elutasítani, Ez történt Dinával is (l.o.) akit Jákov elrejtett, hogy Ézsau ne vessen szemet rá - és emiatt történt vele, ami történt Söchemben.

Timná a Chori nemzetség egy vezérének ("áluf") lánya volt, Lotán húga. Származása körül bizonyos zűrök voltak, amiket a hagyományos exegetika negatívan értékel.

Ezeket a száraz, technikai adatokat, neveket, tartalmazó verseket szokták a bölcsek példaként felhozni arra nézve, hogy a Tórában minden egyformán fontos, legyen az, hogy "Timna Lotán húga volt" vagy az hogy "Halljad Izráél", a zsidóság hitvallása. (Mose Feinstein, Igrot Mose, Jore Déá, 3,114).

Ennek alapján vettük fel mi is Timnát  ebbe a k
önyvbe, bár ennél többet nem tudunk róla.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése