2009. június 26., péntek

ZSIDÓ VILÁGHIRADÓ – 09. 6, 25

 

 

 

A VONATON IMÁDKOZNI AKARNAK ÉS FELKÉRIK

A NŐKET, MENJENEK ÁT EGY MÁSIK VAGONBA    

 

 Ujabb vita tárgya vallásosok és szekulárisok között, vagy az izraeli társadalmi megértés egyik friss hajtása? Erre pillanatnyilag még nincs válasz.

 

   A téma mindenesetre új: Izraelben sokan használják a reggeli órákban a vonatot. ahhoz hogy időben munkába érjenek. Igy sokan utaznak a déli Beér-Seváról, Kirját-Gátról, Tel-Avivba és környékére. Hogy időt nyerjenek – a vallásos férfiak a vonaton imádkoznak. Ehhez hely kell és minjen kell (10 felnött férfi).

 

 Az utóbbival nincs baj, de a vonatokon nincs zsinagóga-kupé (miért nincs? – kérdik sokan). A megoldás : egy egy kupéban megkérik a hölgyeket, fáradjanak át a szomszédés kupéba.

 

     Ez sem lenne probléma ha nem akadna itt-ott egy-egy harcias feminista, vagy vallásellenes nő, aki kiverné a balhét: méghogy Ő menjen máshová??! Mire fel? Micsoda vallási kényszer ez?!

    

Az igazság az, hogy senkit nem kényszeritenek, hanem udvariasan felkérnek és ez egy emberi kérés, amit meg lehet érteni. A közlekedésügyi minisztérium nem lát  ebben problémát – mondja egy illetékes. A vonat igazgatóságában tudják hogy vannak vonalak – például Beér-sevá-Tel-Aviv – ahol állndó utasok, köztük bezupált tisztek – utaznak naponta és "szivük joga imádkozni".

Ha lesz rá igény – bevezetnek egy zsinagóga vaggont, bár az a nap nagy részében üresen fog állni – mondják.

 

80 ÉVES SZERZETES TFILLINT LÉGOL A SRI-LANKAI CHÁBÁD KÜLDÖTTNÉL –

MIUTÁN "BEVALLOTTA" HOGY ZSIDÓ...

 

       Mindennek eljön egyszer az ideje. Soha semmire nem késő – mondjuk és mégis csodálkozunk, amikor ujra és ujra kiderül, mennyi igazság van ebben a mondásban.

     Például adva van egy budhista szerzetes, egy távoli, tibeti stilusu kolostorban, aki egy szép napon megjelent a colombói (Sri-Lanka =Ceylon) Chábád Házban és az álmélkodó sáliáchnak kijelentette, hogy ő zsidó és a neve...Mose. Ha nem hiszik – elkezdett mondani néhány szót, amire még emlékezett a multjából – a Smá Jiszráéból.

 

Azóta ez a szerzetes aki előadó az egyik budhista szemináriumon – idönként bejön a chábád Házba és kéri, hogy légoljanak vele tfillint... Mindössze 80 éves ez a "Mose" és igy nyilvánvaló hogy semmi sem késő.

 

     A sáliách, Menáchem Mendel Cromby és felesége Táljá, akik öt évvel ezelőtt jöttek Sri Lankára, fél éves fiuk, Lévi Jichák, társaságában – főleg az izraeli fiatal túristák és a külföldi zsidók körében tevékeny, miután a háboru és lázadások sujtotta országban (a volt Ceylon) nem élnek zsidók. Vagy ki tudja?

 

     Néhány nappal jötte után, Menáchem-Mendel kiment hogy zsidókra "vadásszon", akikkel Tfillint akart légolni. Talált is a piactéren néhány izraeli hátizsákost, akik örömmel nyujtották ki balkarjukat a Tfillinre. Ez valahogy az otthonra emlékeztette őket, bár hangsulyozták, hogy "otthon nem vagyunk  vallásosak".

 

     Miközben azok a Tfillinnel bajlódnak, csikorogva fékez egy elegáns terepjáró, amelyből egy ismert izraeli üzletember száll ki, aki már évek óta Colombóban lakik. "Erre jártam és valamit láttam amitől azt hittem hogy káprázik a szemem! Tfillin, itt Colombóban?! Biztos voltam hogy valami délibáb-szerü jelenség, fata morgana a nagy melegtől. De azért, a biztonság kedvéért visszajöttem".

Aztán ő is tfillint légolt.

 

    Mose, a szerzetes, néha bejön a dzsungelből a fővárosba, tfillint légol és visz magával zsidó tárgyu könyveket. Azóta már fölfedezetek még két hasonló szerzetest, akik tulajdonképpen zsidók. Az egyik Széder-estére jött Móse és hozott magával egy zsidó diákot Ausztráliából, aki ott tanulja a bálványimádást az egyik budhista kurzuson

 

 

A TEHERÁN ZSIDÓK ELREJTŐZTEK

A ZSINAGÓGÁKBAN...

    

 "Szép hely, jó hely Teherán..." . valamikor igy énekelte meg a perzsa fővárost

  a pesti kuplé, Ma se nem szép, se nem jó, de főleg életveszélyes.

 

  Most már ugyan egy kissé alábbhagyott a tüntetéssorozat, amely Achmedinizád szovjet stilusu választási "gyözelme" ellen tiltakozott, de amikor az utcán löttek – a perzsa zsidók bezárkóztak zsinagógáikba és zsoltárokat mondtak. Ez derül ki egy jeruzsálemi     vallásos hetilap, a HÁMISPÁCHÁ, tudósitásából, amit egy párizsi zsidó ujságirótól kaptak, akinek sikerült néhány nap után kimenekülni a  pokolból.

 

    "A zsidók féltek, mert ilyenkor rendszerint rajtuk csattan az ostor – mondja az ujságiró – bár zsidók nem vettek részta tüntetésekben, sőt a hivatalos zsidó képviselet megnyugtató, lojális közleményt tett közzé.

 

WIMBLEDON – KÓSER!

    Perzse nem a teniszről van szó, mert az mindig kóser – ha nem szombaton játszák – hanem arról, hogy akik a lelátókon ülnek és drukkolnak – kaphatnak, most előszór, kóser kosztot. Ezért jött Wimbledonba egy Sáliách házaspár Londonból, Dávid és Szárá Kohen, akik "természetesen" chábádnyikok és azért fáradtak a teniszjátékosok mekkájába, hogy a zsidó szurkolóknak legyen kóser koszt – ami eddig ott nem volt.

 

    A kinálatban: hideg szendvicsek és meleg, fött ételek majd péntek este – szombati vacsora, Kiddussal és Zmirot dalokkal.

 

ETIÓP GÓJOK SZUDÁNI MENEKÜLTEKNEK

ÁLCÁZVA JÖNNEK IZRAELBE –EZERSZÁMRA

 

     Csak most derült ki – a Mááriv egyik nagyszabásu riportjából -  hogy a szudáni menekültek között, akik elárasztják Izraelt, és akik közül Izrael sokat be is fogad mint politikai menekülteket – van sok etióp gój, akik átszivárognak Szudánba, vagy Eritreába, és onnan mint politikai menekültek jönnek Izraelbe, mint olyanok akiknek élete hazájukban veszélyben forog.

 

    Már több ilyen csalót lelepleztek és kiutasitottak – irja a Mááriv. A lap hozzáteszi, hogy nagyon nehéz felismerni őket, mert kinézésre nem különböznek, az Etiópiából legálisan bevándorló falassa zsidóktól. Az idegeneket ellenőrző hatóság szerint legalább 2000 ilyen hamis "menekült" van Izraelben, akik etióp gójok. Az etióp hatóságok nagyon rossz szemmel nézik az efajta "kivándorlást" és állandóan követelik az ellenőrzés megszsigoritását.

 

  Izraelben attól tartnak hogy ezek a gójok beolvadnak az itteni etióp zsidók közösségébe és idóvel nem lesz lehetőség kiszürni öket. Ennekfogva most megszigoritják a szűróvizsgálatokat.

 

A mult héten kiutasitottak Izraelből öt etióp fiatalt, akik eritreaiaknak álcázva jöttek be és időztek Izraelben több mint egy évet. Kihallgatásukkor mit sem tudtak állitólagos hazájukról (Eritreáról) és Etióp nyelvjárást beszéltek.

 

MÁZL TOV!

ITT AZ ELSŐ AMERIKAI NÉGER NŐI RABBI

ALYSSA STANTON: ÉN KÉPVISELEM A JUDAIZMUS ÚJ ARCÁT

 

    Az amerikai reform-zsidókat nem lehetett maradisággal vádolna. "Megfogyva bár de törve nem" (Hiszen évről-évre mozsolódik le a számuk), de azért állandóan "ujitanak". Most itt van a legujabb: egy néger  női "rabbi", akit a reform mozgalom ohiói szárnya  avatott fel ezekben a hetekben Cincinattiban.

 

    Ez a 45 éves hölgyemény harmadik állomása. Született mint a Pentekostal (Pünkösdi) egyház tagja, majd később átváltott a baptistákhoz és husz évvel ezelőtt "betért" a zsidó reformátusokhoz. Közben tanult "keleti vallásokat" és sokat forgolódott a messiáshivő zsidóknál, akik zsidó származásuk ellenére hisznek Jézusban. Sokak szerint itt kapta az ösztönzést hogy betérjen és "csináljon valamit – belülről". Alyssa szerint amikor ez történt, "keresztény barátaim azt hitték hogy szarvakat növesztettem", afrikai(néger) barátai biztosak voltak hogy eladta magát a zsidóknak és "maguk a zsidók sem fogadtak nagy lelkesedéssel".

 

Most, augusztustól "rabbi" lesz a  greevillei Bét Salom zsinagógában,  Dél-Carolinában. Temploma egyszerre tartozik a konzervativ és reform közösséghez és kijelentése szerint ő képviseli a judaizmus "új arcát".

 

A 45 éves "hajadon" rabbinak van egy 14 éves örökbefogadott lánya, aki zsidő, akárcsak ő...

 

OBAMA KINEVEZTE ZSIDÓ HIVÉT

MAROKKÓI NAGYKÖVETNEK

 

    Sam Kaplan, egy minnesotai zsidó ügyvéd,aki anyagilag támogatta a demokrata pártot  (konkréten Obama megválasztását) – kinevezést kapott mint az Egyesült Államok marokkói nagykövete. Ez már a második zsidó nagykövet akit Obama kinevez: az első, Gene Kretz, egy karrier-diplomata aki nagykövet lett Libiában. Azelőtt helyettes követ volt a tel-avivi nagykövetségen.

Izraeli diplomáciai körökben nem tulajdonitanak nagy jelentőséget ezen kinevezéseknek.

 

   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése