2009. április 13., hétfő

ZSIDÓ VILÁGHIRADÓ







Eltüntették a héber betüket...



CHÁBÁDNYIKOK EGY TONNA MACESZT CSEMPÉSZTEK



BE IRÁNBA AZ OTTANI ZSIDÓKNAK





Lehet hogy nem okos dolog ezt publikálni. De mivel már bejárta a világsajtót és mivel a sokat tapasztalt perzsa zsidók már rég megették a maceszt – talán most már nem árthat.





A Peszách előtti hir úgy szólt, hogy chábád aktivisták, egy szomszédos moszlim ország határán át, becsempésztek Iránba több mint egy tonna maceszt, az ottani 25 ezernyi zsidónak.





Ez persze nem sok, de sokkal több a semminél. Mivel az antiszemita, Soá-tagadó iráni hatóságok megnehezitik a helyi zsidók életét és igy ott nehéz ott maceszt sütni – voltak akik ezt nem tudták tétlenül nézni és – a héber feliratokat, betüket levéve és igy a "bűnjeleket" eltüntetve – sikerült Iránba bevinniük a nem kis macesz mennyiséget, amit ott szétosztottak a zsidók között. Fölösleges mondani hogy azok milyen örömmel fogadták ezt



Nemcsak a maceszt magát, hanem azt is hogy vannak zsidók akik törődnek velük...







KASEROLTÁK A PSZICHÓMETRIAI VIZSGÁKAT



Az izraeli vallásos diákoknak, akik az egyetemekre és egyéb felsőoktatási intézményekbe felvételiztek és ehhez egy irásbeli pszichómetriai vizsgát kellett tenniük – nagy nehézségeik voltak ezidáig a vizsgák anyagával, amelyek nem egyszer vallásellenes sőt szabados, "erkölcstelen" anyagokat tartalmaztak, tükrözvén ezzel az általános izraeli hozzáállást.





Ennek most vége. Egy jeruzsálemi rabbi, bizonyos Chajim Wogel, kidolgozott egy olyan programmot, amelyben kiszürték a promiszkuitás minden jelét és egy "szigoruan kóser" pszichómetriai vizsgát produltak, amely a legszigorubb feltételeknek is megfelel.





Wogel rabbi egy interjuban elmondta, hogy "nemcsak az a fontos, kósersági szempontból, ami a szájon bemegy – vagyis az ételek és italok – hanem az is ami a fejbe bemegy", vagyis a nemkóser, szabados, frivol anyagok.





Az új programmot az oktatásügyi minisztérium is elismeri és igy a vallásos, ortodox diákoknak legalább ez a problémája megoldódott







SZÉDER-EST A FEHÉR HÁZBAN





Husszein Obama elnök új "tradiciót" vezetett be a Fehér Házban. Mig Bush és az őt megelőző elnökök, csak chanukát ünnepelték intenziven – fánkkal és gyertyagyujtással – addig az új elnök valóságos szédert tartott, zsidó tanácsadói közremüködésével.





Obama, felesége és lányai aktivan résztvettek, részleteket olvastak fel a Haggadából (naná hogy angolul) majd gefillte fischt (töltötthalat) és tyúklevest ettek knédlivel, természetesen, ami az amerikai néphit szerint a Széder előfeltételei közé tartozik.





Michelle Obama unokatestvére – aki maga aktiv Rabbi Chikagóban – nem jött el, de "hasznos tanácsokkal" látta el az "első ladyt" a Széder megtartásában. Az illető nem született zsidó, de kóserul betért és ma külön - fekete – hitközsége van Chikagóban.





A MOSZLIM BOSZNIA ZSIDÓ



KÜLÜGYMINISZTERE – IZRAELBEN





Swan Alkalai, Bosznia-Herzegovina zsidó külügyminisztere – aki büszke zsidó, rokonai élnek Izraelben és büszkén képviseli a moszlim országot, amelynek moszlim elnöke nevezte őt ki tisztségére – nemrég Izraelbe látogatott.



Cipi Livni, akkor még külügyminiszteri minőségében fogadta, de Alkalai főleg gazdasági jellegü tárgyalásokat folytatott, majd – Peszachra – hazament, hogy otthon kérdezze a Má Nistánát...





IRAKI PROFESSZOR HÉBER TANKÖNYVEKET KÉR



AZ IZRAELI KÜLÜGYMINISZTÉRIUMTÓL



Egy iraki egyetemi tanár elektrónikus levelet küldött az izraeli külügyminisztériumnak, amelyben... héber tankönyveket kér.





A külügy egyik szóvivője, Ófir Gendelman, közölte hogy "nem első eset". A kérő professzor nevét titokban tartják, nehogy baja essék a terrorsujtotta Irakban.





A szóvivő szerint, nem először érkezik hozzájuk hasonlő kérelem. "Nagyon keveset tudnak Izraelről és nagy a kiváncsiság" – mondotta. A bagdadi egyetem nyelvoktató iskoláján, a héber szakon, nemkevesebb mint 150 diák tanul – mondotta a rektor-helyettes, Szadek Abel Edmentelov.







Nemcsak asztronómia



SZÁZEZREK MONDTÁK EL IZRAELBEN AZ ÁLDÁST



A NAPRA – - - - -EGYSZER MINDEN 28 ÉVBEN





Minden 28. évben egyszer, a peszachot megelőző napon (erev peszách) áll a nap azon a helyen, ahova a Teremtés negyedik napján a Teremtő helyezte. A Talmud szerint, aki ezen a napon látja a napkorongot – köteles erre áldást mondani, azt az áldást, amit akkor mondunk, amikor villámlik: "Áldott vagy te Örökkévaló Isten, a világ ura, aki megismétli a Teremtés művét" . Egyszer 28 évben ehhez még hozzátesszük a Sechechjánu áldását is ("Aki hagyta hogy megéljük...".





Az idén világszerte mondták el ezt az áldást, korán reggel, nagy felhajtás közepette, zenével, tánccal – Izraelben százezrek tettek tanuságot a teremtés müvének megismétlődéséről.





Igy lett az egyszerü asztronomiából egy vallási happening, amiről könyveket és brosurákat adtak ki és amelyről a nemvallásos lapok is tudósitottak.





A legujabb breszlávi gimick



"SZŐKE ÉS KÉKSZEMÜ" - VALAKINEK MEGJELENT



(ÁLMÁBAN?) A 200 ÉVE ELHUNYT BRESZLAVI REBBE





Hány hive van a 200 éve elhunyt breszlavi rebbének, reb Náchmánnak? Nem lehet pontosan tudni – de sok.





Ezeket sokan "tajte chászdik"nak nevezik, gúnyosan, mivel csak egy rebbejük volt, aki régesrég meghalt, de amilyen intenzitással terjesztik rebbjük, ren Náchmán, tanait és irásait és a sokezer zarándok akik Ros Hásánákor Kiev meletti Ummánban lévő sirkövét látogatják – arra engednek következtetni, hogy a chaszidok száma nem csökken, sőt.





Néhány évvel ezelőtt valaki elterjessztette, hogy "levelet kapott" a rebbetől, amelyben az "Ummáni Náchmán" aláirás szerepel. Bár mértékadó körök a breszlaviak körében elhatárolták magukat ettől – a jelszó maga nagyon népszerü lett.





Most a legujabb "sláger" egy rajz, amelyxet az egyik tehetséges chaszid rajzolt, ésd amely a rebbet mint szőke, kékszemü embert ábrázolja. A rajzoló szerint a rebbe megjelent előtt – talán álmában – vagy másképp vizionálta, de a rajz autentikus.





Ebben az esetben is a felelős vezetők elhatárolják magukat, de kétségterlen hogy már a közeljövőben a rajz sok "breszlávi" házat és lakást fog ékesiteni...





AZ AMERIKAIAK MÉG VITATKOZNAK, DE A 110 JEMENITA



ZSIDÓ MENEKÜLT MÁR NEW-YORKBAN SZÉDEREZETT





Már megirtuk, hogy az amerikai zsidó szervezetek – mint az Egyesült Gyüjtőakció (UJC), a Zsidó Federáció, a Szochnut és a szatmáriak – még nagyban vitatkoznak, de 110 jemenita zsidó – a létező 290 több mint egy harmada – már New-Yorkban széderezett, mint a zstamáriak vendégei.





Miért nem Izraelbe jöttek? – ezen vitáznak most a jó zsidók, bár a választ ők tudják a legjobban: a jemenite kormány ugyan szabadulni akar zsidaitól, de Izraelbe nem ad útlevelet. Igy aztán aki menekülni akar a pogromhangulattól – az kénytelen-kelletlen amerikába megy. Onnan később allijázhatnak, ha akarnak.





Maga a vita a Holokaust előtti és közbeni helyzetre emlékeztet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése