2009. április 26., vasárnap

TIZENHÁROM MILLIÓBÓL 13 EZER

A ZSIDÓSÁG HELYZETE A VILÁGONMA (és tavaly)

                            Irta: Naftali Kraus (Rechovot)

    

 Ma, napjainkban, két emberöltővel a Holokausztnak becézett népirtás után – mi a zsidóság helyzete a világon? És szűkebb pátriánkban, Magyarországon, amely szintén a "világon" van?

 

    Az egyértelmü kérdésre – nincs egyértelmü válasz. Fizikai fenyegetettség – csak Izraelben van. Bármennyire is paradoxális helyzet ez  – ez az igazság. Persze itt-ott, - főleg a keresztény Európában, abban amely kihordta és megszülte a Soát – van antiszemitizmus, melynek megnyilvánulásaival itt-ott találkozunk (a legútszélibb és legvulgárisabb formáival éppen volt hazánkban) – de a sovány ( azonban igaz) vigasz: ma nincs a zsidóság világszerte úgy és annyiban fenyegetettve, mint Hitler, vagy Sztálin korában volt.

 

     Majdnem mindenütt (Európában), ahol jelenleg nincs virulens antiszemitizmus – lenne rá igény, ahogy az impotens magyar viccfaragó mondja. De nem ez a probléma. A verbális antiszemitizmushoz hozzá vagyunk edződve, még a legasszimilánsabb "magyar zsidó" is alig törődik vele. Legfeljebb egy kicsit méltatlankodik, mint az  öreg  szegedi "magyar" orvos az ausvitzi rámpán, aki (a kéményekből szálló füstöt látván), azt mondta az őt felvilágositó lengyel heftlingnek, hogy "nix pólisi!"

 

       Nem, kedves testvéreim, ma sokkal raffináltabb veszélyek fenyegetik és tizedelik a maradék zsidóságot: a kihalás veszélye. Az eltünés, felszivódás veszélye. A tudatlanság veszélye. A zsidótlanság veszélye.

 

   Az ok, testvéreim, a zsidó nevelés hiánya. Fogalmunk sincs mit jelent zsidónak lenni; nem ismerjük történelmünket, fogalmunk sincs kulturánk értékeiről, költészetünk szépségeiről, a zsidó monoteizmus első és egyedülálló voltáról. Belenézünk a tükörbe és látjuk az orrát-medencébe-fujó zsidót; "ezek vagyunk mi" – mondjuk. És ha Bayer nem irja és a M.H. nem közli le – akkor mitől lesz zsidó a "zsidó"? Hiszen az elementáris aritmetika szerint 2x semmi az semmi és ugyanez a helyzet a 10X0 esetében is: az is csupán semmi marad.

 

     Vigasztalódhatunk: nemcsak Pesten van ez igy, hanem Kolorádóban is, Genovában is, Bécsben is és Ausztráliában is. Kevesebb mint 13 millio zsidó maradt a világon, ennyi abból a népből, amely a Tant adta a világnak. A Tant, vagyis a Tórát. Ebből Magyarországon legutóbb 13 ezer vallotta magát zsidónak, vagyis ismerte be, amit szomszédjai úgyis tudnak. A  többi? Ök nem, ők magyarok.

 

    Az iskoláinkról inkább ne beszéljünk. Egyes "zsidó" blogok azon szórakoznak, hogy az egyik iskolában a főrabbi is tréflit eszik, nemcsak a diákok. Egy másik blogon az "orti" iskola egyik végzettje a "lyukas lepedőn" elmélkedik és egy másik főrabbi "megmagyarázza", hogy ez nem más mint a jeruzsálemi Méá Seárimban az udvarra száradni kiakasztott cidákli...

      "A többség bú-baja – a hülyék vigasza" – mondja  a modernizált héber, Izraelben divó közmondás. Igaz hogy világszerte (majdnem) ez a helyzet, de ott legalább próbálnak tenni ellene. Van egy kevés minőségi allija, van  zsidó élet, vannak vallásos gócok – valami. Itt csak flódni van, sok arrogancia és semmi más.

 

    A fogalmak devalválódnak: ha a "rabbi" keresztény temetőbe temet zsidót, akkor vagy a rabbi nem rabbi, vagy a halott nem halott, vagy a  zsidó - nem "zsidó". Aztán ugyanaz a "rabbi" betérit egy nemzsidót, hogy legyen majd annakidején kit eltemetnie – a nemzsidó temetőbe.

 

      Ez már nagyon régen nem vicc, drága testvéreim. A "Borsszem Jankó" idejében még vicc volt, de már rég nem az. Emlékszem milyen nagy volt a felzúdulás, amikor a Sip utca bejelentette, hogy...nem tud gettet csinálni. Azóta Lágymányoson már "tudnak".

                                                                 ***

    Ez az a pillanat, amikor az "okosok" azt mondják: Na és te mit javasolsz?

 

Ha én csak a diagnózist tudom, de nincs a házipatikámban orvosság arra amit évszázadok rontottak el – akkor hallgassak. De aki hallgat, az ha nem is cinkos, de asszisztál népünk kihalásához. Ez a tét túl nagy nekem.

 

    Ma már a nagy zsidó világszervezetek tudják a diagnózist is, az gyógyszert is. ZSIDÓ NEVELÉS – igy, nagybetükkel mint a NEMECSEK – visszatérés a zsidó normákhoz, ahhoz hogy  ne ellenségeink viselkedése állapitsa meg a normát. Ahelyett hogy a zsigeri gyülölködők tegyék ránk a zsidóság billogát - mondjuk ki mi, hogy mi a zsidó.

 

     Hogy ki a zsidó azt a Halacha már kimondta és nincs az a hatalom, a világon, amely ezt megváltoztathatná.

    

(Fenti cikk 2008 április 8.án iródott és azóta a helyzet csak fokozódott, ahogy Kucsera elvtárs mondotta volt.)

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése