2009. március 25., szerda

ZSIDÓ VILÁGHIRADÓ - MÁRCIUS 25 , 2009



DIASZPÓRA-ZSIDÓK IZRAELI KURZUSON TANULJÁK,


HOGYAN KELL MEGVÉDENI AZ ISKOLÁT, ZSINAGÓGÁT



Izraelben a napokban fejeződött be egy intenziv kurzus melynek keretében külföldi zsidó szervezetek, hitközségek és intézmények emberei tanulják szakértőktől a védekezés módszereit az egyre erősödő antiszemitizmus és annak következtében a várható huligán támadások ellen. Főleg zsinagógák, zsidó iskolák és nem formális zsidó szervezetek (mint Chábád) védelméről van szó.



Ahogy megtudtuk, ilyen kurzusok voltak már a multban is de most sokkal intenzivebbek, miután a mumbayi gyilkos támadás az ottani "Chábád Ház" ellen riasztotta a felelős zsidó tényezőket. A kurzuson résztvevők nem végeznek fegyveres gyakorlatokat – ez mindenütt a helyi rendőrség feladata – de megtanitják a résztvevőket, mire kell odafigyelni, hogyan kell az ismeretlen "vendégeket" azonositani, stb. A kurzuson több kelet-európai hitközség és zsidó szervezet képviselői is résztvettek.




PESZACHIG A JEMENI ZSIDÓSÁG EGY HARMADA ( kb 110 LÉLEK) – MÁR AZ USÁBAN LESZ . * A SZOCHNUT ELLENZI: JÖJJENEK IZRAELBE!



Nagyszabásu zsidó mentőakció folyik ezekben a napokban Jemenben, ahol a maradék zsidóság fizikai léte forog veszélyben az szélsőséges iszlamista teror gyilkosai által. A néhány héttel ezelőtt meggyilkolt rabbi, Mose Ájis Naharai halála inditotta el a lavinát: a new-yorki szatmári rebbe Áháron Teitelbaum , az amerikai hatóságokhoz fordult és kérte: mentsék meg a jemenita zsidókat "amig még nem késő"



Ennek következtében a jemeni amerikai nagykövetség vizumokat adott több tucat ottani zsidónak, akik a napokban érkeznek Amerikába.



Idöközben Izraelbe érkezett, pár héttel ezelőtt, egy tizgyerekes jemenita zsidó család – a meggyilkolt rabbi rokonai – és most a Szochnut kampányba kezd az amerikai zsidó kezdeményezés ellen: ha a jemenita zsidók veszélyben vannak – jöjjönek Izraelbe! – mondják a Szochnut korifeusok Jeruzsálemben.



Igen ám, de ez csak üres beszéd mert a jemeni moszlim hatóságok nem adnak útlevelet az olyan zsidóknak, akik Izraelbe akarnának jönni és a Szochnut segitsége csak a papiron létezik.



Több amerikai zsidó szervezet 800. ezer dolláros keret költségvetést állitott a 110 jemenita zsidó befogadására. A szervezet elutasitják a Szochnut tiltakozását – irja a Jerusalem Post.



A SIRATÓFAL RABBIJA: A PÁPA NE VISELJEN KERESZTET AMIKOR A LEGSZENTEBB ZSIDÓ SZENT HELYRE LÁTOGAT



A május 12-re időzitett botrány előszele már fujdogál Jeruzsálemben. Ezen a napon látogat el – izraeli vizite keretében – 16. Benedek pápa a jeruzsálemi Sirató Falhoz (Kótel Hámáárávi), ami a zsidó vallás legszentebb helye és a Kótel rabbija, Smuel Rabinovits, máris közölte, hogy "nem illendő" hogy a katólikus egyház feje keresztet viseljen, amikora Siratófalhoz látogat.



A Jerusalem Postnak adott interjuban Rabinovits azt mondta , hogy "nem találom illendőnek hogy valaki egy más vallás jelképeivel jöjjön a Siratófalhoz, amely a zsidó vallás legszentebb helye. Ugyancsak alkalmatlannak tartanám ha egy zsidó jelenne meg tálitban és töfillinben egy keresztény templomban" - mondotta.



Egy más alkalommal, 2007-ben, amikor Rabinovits letiltotta egy osztrák biborosok által tartott látogatást a Kótelnál – hasonló okokból – azt mondta hogy "a kereszt egy olyan jelkép (szymbólum), amely sérti a zsidók érzékenységét."



Rabinovits ellenzi a "túlzott" biztonsági intézkedéseket is, a pápa látogatásakor, amelyek akadályozhatják, hogy a zsidók ott szabadon imádkozzanak. "Meg kell találni a módját, hogy a pápa biztonsága biztositva legyen és a zsidók szabadon imádkozhassanak" – mondotta.



A dolog politikai vetületeit és következményeit valószinüleg már az új, Natanjáhu, kormány fogja viselni, amelyben nagy sulyuk van a vallásos pártoknak.



Mindez alig néhány héttel azután, hogy a Vatikánban egy rabbi küldöttség "kibékült " a pápával, miután az elhatárolta magát a holokauszttagadó Williamson püspöktöl és elismerte, hogy a Vatikán és ő maga, tévedtek amikor visszafogadták az antiszemi püspököt az egyházba.




BACRA (Irak): A LAKÓSOK KÉRIK A HATÓSÁGOKAT, MENTSÉK MEG AZ EGYETLEN MEGMARADT ZSINAGÓGÁT



Szinte hihetetlen, de igaz: a Mááriv arabügyi szakértője, Jackie Chuggi, arról tudósit, hogy Bacra, a második nagyváros Irakban, nemcsak zsidók, hanem most már zsinagóga nélkül maradt. A lakósoknak ez nagyon nem tetszik.



Bacrában valamikor (1950-ig) 13 ezer zsidó élt és kilenc zsinagóga müködött. A zsidók akkor allijáztak Izraelbe mind egy szálig és a kilenc zsinagógából egy megmaradt és a hatóságok vigyáztak rá mint müemlékre.



Az utóbbi években azonban, az amerikai megszállás óta, a gyülevész népség kirabolta a zsinagogát, amely ma mint épitőanyag-raktár funkcionál. A lakosság most peticióval fordult az iraki kormányhoz, amelyben követeli, hozzák rendbe a zsinagógát, amely nemcsak müemlék, "hanem élő tanuság arra nézve, hogy itt békében éltek zsidók és arabok". Több helyi lakós, az iraki tévének adott interjuban, kijelentette, hogy a zsidók a modern Irak alapkövei voltak és őseik itt éltek Nebuchadnecár óta".




TÖBBEZER HÉBER ÉS JIDDIS KIFEJEZÉS


A MINDENNAPI ANGOL NYELVBEN


Sejtettük, talán tudtuk is, hogy a világnyelvekben található pár tucat héber illetve jiddis "származásu" szó mint – akár a magyarban is – a hücpe és társai. Azonban azt hogy a most beszélt amerikai angol nyelvben többezer ilyen zsidós jövevényszó található – ezt egy nemrég közzétett tanulmányból tudtuk meg.



Két new-yorki nyelvész évekkel ezelőtt közzétett egy felhivást, amelyben kérte azokat akiknek tudomásuk van ilyen szavakról – jelentkezzenek. A feltevés az volt kogy kb 2000 ilyen jelentkezés lesz.



Nagy volt a meglepetés amikor a felhivás 40 ezer választ eredményezett. Miután a kutatók szortirozták a válaszokat, kiderült hogy többezer héber és jiddis eredetű kifejezést használ az átlag amerikai polgár, anélkül hogy tudná, ezek "származását". A Chucpa mellett itt van a "náchesz", a "básert" a nebich, a slimázl és az olyan kifejezések mint "á loch in kopf" (lyuk a fejben) satöbbi. Most készülnek kiadni egy tudományos kiadványt, amely ezeket a szavakat és kifejezéseket fogja tartalmazni.



A héber nyelvben is többszáz idegen, arab és török eredetü szó van. Ez nem is csoda, hiszen ezek rokon, sémita nyelvek. De a zsidó szavak az amerikai angolban – a zsidó kultura fokozott hatására vall.




A "SMITA" AVOKADÓ DUPLA TERMÉST ADOTT


– AHOGY A TÓRA AZT MEGIGÉRTE



Nemrég ért véget a hét évenként ismétlődő "Smita év", amikor Izraelben a vallásos mezőgazdák betartják a Tóra törvényét és egy teljes éven keresztül parlagon hevertetik földjeiket. Ami magától terem – főleg évelő gyümölcsők – azt a vallási biróság emberei szedik le és jelképes áron bocsátják áruba.



Elképzelhető hogy ha egy éven keresztül nem művelik a gyümölcsöst ahogy kell


Akkor a "magától" termő gyümölcs is meglehetősen silány. A Tóra megigéri az aggódó mezőgazdáknak, hogy a "hatodik évben" a föld három akkora termést fog adni, amiből még a nyolcadik évben is enni fog a hivő gazda, amig itt nem lesz az új termés.



Már egy fél éve (kb,) hogy hirül adtuk – egy északi banán ültetvényen, ahol csak egy kis rész volt a Smitát tartó gazdáké és a termés az un. "Ocár Bét Din"é (vagyis a rabbinikus biróságé) a termés jó volt, mig a közvetlen közelében lévő nem vallásos telepeseké lefagyott és egy szem banán nem volt rajta.



"Látjátok – mondta akkor Landau rabbi, a bné-bráki rabbinátus feje, aki a halachikus felügyeletet látta el az északi banánültetvényeken – "a Tóra betartja igéretét, aki tartja előirás szerint a Smita törvényeit, az nem marad éhesen...



Most a napokban megismétlődött a csoda – ezuttal délen, a Bszor körzetben. Itt az Avokadó ültetvényeken történt ugyanaz, mint rlőbb a banán cserjéken: a nem-müvelt, "elhanyagolt" Smita ültetvény – szintén Landau rabbi kezelésében, ami csupán halachikusa felügyelet semmi több – két és félszeres volt a termés és a környező , magukat ateistának nevezi kibbucok tagjai "isteni csodáról" beszélnek.


Más magyarázatuk a jelenségre – nincs.


Akinek van – jelentkezzen.



GPS AJÁNL KÓSER VENDÉGLŐT,


MIKVET ÉS ZSINAGÓGÁT



A technológia a vallás szolgálatában – ez úgy hangzik mint egy üres jelszó. De aki ismeri a világszerte használt GPS masinát, és annak zsidó változatát – az szájtátva áll a technika ezen vivmánya előtt, amely – Lau főrabbi szavaival – "egy olyanfajta iránytű (héberül: mácpén) amely segit a zsidó lelkiismeret (mácpun) megörzésében.



Ez lehetne egy élelmes szóvicc és nem több, de maradjunk a tényeknél: A Mio Technológies cég, amely világszerte élen jár a GPS masinák gyártásában Taipeban ( Taivan) müködik. Most kidolgoztak és Izraelben forgalomba hoztak egy "Kóser GPS" változatot, amely segitségére van annak a zsidónak, aki kóser vendéglőt, zsinagógát, mikvet vagy – zsidó temetőt keres.



A 990 sekelbe (kb 250 dollár) kerülő kóser GPS programmjában több mint 2000 orthodox kóser vendégló; 3360 zsinagóga, 280 mikve pontos cime, több mint 300 vallásos iskola, 200 szent hely, 460 zsidó temető, stb van. Több napi imát is ismert a vallásos "iránytü" és a héber naptárt is ismeri és innen meg lehet tudni mikor kell péntek délután a szombatfogadó gyertyákat meggyujtani.



Jiszráél Méir Lau tel-avivi (volt országos) főrabbi dicsérte a kezdeményezőket, mondván hogy a masina, úgymint a modern technika, segitségére van azoknak akik azt a segitséget hajlandók igénybe venni.




ZSIDÓ KÖNYVTÁR – RITKA JUDAISZTIKAI KÖNYVEKKEL NEW-YORKBAN – KALAPÁCS ALATT : 50 MILLIÓ dollár



50 millió dollár volt a kikiáltási ár, de a 11 ezer könyvet és kéziratot tartalmazó Valmadonna Trust Library – a leghiresebb judaisztikai könyvtár a világon – ennél sokkal többet ér – mondják szakértők. Negyven milliót már többen is igértek érte.



Ennélfogva – amikor a sorok iródnak, a hires könyvtár még nem kelt el. Vannak akik részeket szeretnének megvenni belőle – "mazsolázni" – de a Soothby emberei akik az eladással foglalkoznak – már kijelentették hogy csak egyben eladó.


A könyvek között ősrégi cenzurázatlan talmud kiadás, egyedi héber kéziratok és sok más olyan "csemege" amelyek műgyüjtök szemének ingere.



1 megjegyzés:

  1. Tisztelt Kraus Úr!
    A török nem rokon nyelv, altaji nyelvcsaládba tartozik, így a török szavak, az ott élő szefárdok által, illetve az alatt az idő alatt kerülhetett be a köznyelvbe, amikor Izrael földje oszmán fennhatóság alatt volt.
    Tisztelettel: Végh Úr

    VálaszTörlés