2009. március 11., szerda

DONIN RABBI KÖNYVE: ZSIDÓNAK LENNI (elfogyott)

" Zsidónak lenni"   VAGY NEM LENNI

A MAI  MAGYARORSZÁGON

 

    Amikor az amerikai modern ortodox rabbi, Chájim Hálévi Donin, egyik legsikeresebb könyve, a "Zsidónak lenni", harmadik kiadásban jelent meg Budapesten, a 21. század második évében – az alábbi előszót irtam hozzá, egyik ismert álnevem alatt:

 

 

 

"Miután évekig hiánycikk volt - az 1998-os második kiadás után ismét megjelent Magyarországon a Göncöl Kiadó gondozásában a legjobb "Útikönyv" a zsidóság megismerésére, amelybõl azt is meg lehet tanulni, miért és hogyan lehet zsidónak lenni annak, aki zsidónak született...

   "Elõször 1991-ben jelent meg Budapesten Hayim Halevy Donin amerikai rabbi mûve, a Zsidónak lenni ("To Be a Jew"), Naftali Kraus és Mikes Katalin fordításában. Az akkor 8000 példányban megjelent könyv úttörõ jellegét mi sem bizonyította jobban, mint az a tény, hogy szinte hetek alatt elfogyott, eltûnt a könyvesboltokból.

"A könyvet olyan zsidók kapkodták el, akik gyorsan és fájdalommentesen akarták elsajátítani a zsidóság alapfogalmait. Erre a könyv nagyon is alkalmas (volt), mivel szerzõje - egy modern amerikai ortodox rabbi - mindent belevett. Semmit nem hallgatott el - a zsidó családi élet törvényeit sem - és mindent úgy mondott el, olyan hangnemben, olyan nyelven és olyan hozzáállással, ami társává tette az olvasót és nem éreztette vele lépten-nyomon tudatlansága nyomasztó tényét.

* * *


"A könyv közel 300 oldalon, 21 fejezetben felöleli a zsidó élet minden megnyilvánulását, a születés percétõl, a halál pillanatáig; a hétköznapok szorgos tevékenységétõl, az ünnepek áhítatáig; a szertartások, szokások, parancsolatok és tilalmak világának ismertetésétõl a judaisztika alapjainak felrajzolásáig. Rövid imák - héber eredetiben is - a kóser konyha ismérvei; a zsidó morál követelményei - minden, ami a témához tartozik megtalálható a könyvben.

* * *


"Most újra megjelent a Göncöl Kiadó gondozásában, új, ízléses fedõlappal a Zsidónak lenni. Nem sok olyan zsidótárgyú könyvet ismerek Magyarországon, amibõl az elsõ nyolcezres példányszámú kiadás után - második és harmadik kiadás jelent volna meg aránylag rövid idõn belül. A Zsidónak lenni ilyen könyv - témája, színvonala valamint amiatt, hogy igény van rá.

 " A téma Magyarországon nemcsak hogy nincs befejezve, de tulajdonképpen csak most kezdõdik. Ez a zsidó "lenni vagy nem lenni" létkérdése és ehhez nélkülözhetetlen kézikönyv a Zsidónak lenni.

"Köszönet a Göncöl Kiadónak és igazgatójának, Szikói Gábornak az úttörõ vállalkozásért.

 

S. Ájálá"


                                                                   
* * *

 Eddig az egykori előszó. Azóta, kezdeményezésemre és részbeni finanszirozásomra, a könyv már megjelent negyedik kiadásban is és – elfogyott. Lehet hogy a kiadó zsidó ösztönzésre vár, hogy kiadja ötödszörre is. A magyar-zsidó "piacon" szükség van rá, A Sip utcában ebből téritenek, a delikvenseknek meg kell tanulniuk – kivülről.

 

   Mivel annak idején – a 90-es évek legelején – nemcsak hogy  én forditottam le a könyvet, néhai Mikes Kati értékes segitségével, de én kezdeményeztem a kiadást, szereztem meg az engedélyt a családtól és hajtottam fel a tetemes összeget amit a kiadó kért, hogy egyáltalán szóba álljon velünk – nem tartom feleslegesnek hogy ezt megemlitsen, most amikor a könyvet egyesek kisajátitják és magukénak vindikálják.

 

  Azt is fontosnak tartom hogy a könyv jelen legyen  - vagyis elérhető legyen mindenki számára – és ha nem adják ujra ki, legalább a bloggon megtalálható és hozzáférhető legyen. Ennélfogva mostantól, folytatásokban, szemelvényeket fogunk a bloggban a ZSIDÓNAK LENNI- ből közölni, mivel a kérdés ZSIDÓNAK LENNI – VAGY NEM LENNI.

 

       Naftali Kraus

1 megjegyzés:

  1. Örömmel tudatom, hogy a könyv fent van az interneten, itt elolvasható:
    http://zsido.com/konyvek/zsidonak_lenni/4

    VálaszTörlés