2009. február 22., vasárnap

ZSIDÓ VILÁGHIRADÓ - még mindig nincs kormány

   GÁZAI EXPORT: GRÁNÁTOK IZRAELBE,

   25 EZER VIRÁGSZÁL EURÓPÁBA

        

    Amikor ezen sorokat billentyüzöm – még semmi nincs. Nincs tűzszünet Gázában, a közel három éve elrabolt izraeli kiskatona, Gilád Sálit, még nem jött haza. Nincs kormányunk és nem is lesz a közel jövőben és nincs költségvetés a folyó évre.

 

Hogy mi van? Hát kérem, folynak-folydogálnak tárgyalások;Gázából lőnek naponta többször is, jönnek a gránátok mintha misem történt volna, de azért Gázából már küldtek a napokban 25 ezer(!!) szál virágot Hollandiába, az Európában ünnepelt un Vallentin napra, ami a szerelmesek ünnepe (úgy látszik, valami régi pogány micsodára emlékeztet). Ez az export is Izraelen keresztűl megy. "természetesen", akárcsak a Grád lövedékek, csak ezt az Ensz és holland diplomaták felügyelik. Az elmult évben ez az első eset hogy ilyen fajta "lövedékek+ is jönnek Gázából, és aki ebben a közelgő béke jelét látja – lelke rajta.

 

Sálitért valószinüleg már az új kormány fog 1000 véreskezű terroristát fizetni...

 

GYÓGYSZERES FIOLÁBÓL GYILKOS FEGYVERT KOVÁCSOLT

A CHAMASZ GÁZÁBAN; AZ ENSZ: AZ  ELLOPOTT BOMBÁK – VESZÉLYESEK

 

    Ujabb "fény" derült a chamasz végtelen cinizmusára: az izraeli katonák Gázában olyan kezdetleges, házilag gyártott robbanótöltetekre akadtak, amelyeket a chamasz teroristák Izraelből, humanitáris alapon kapott gyógyszeres fiolákból fabrikáltak. Ebből kivették az Equetro nevü gyógyszert, amit azok szednek akik egyensuly problémáktól szenvednek – és robbanoanyagot töltöttek beléjük...

 

    Ezzel egyidejüleg az Ensz gázai kirendeltsége panaszt tett "ismeretlen" chamasz terroristák ellen, akik az Ensz raktárából elloptak 8 nagyteljesitményü, fel nem robbant bombát. Ezeket az Ensz utászai fedezték fel és szedték össze és – biztonságos ártalmatlanná tételükig – elraktározták őket. Az őrzést egy Chamasz különitményre bizták – amely egyszerüen ellopta a bombákat és eltünt velük.

 

    Az Ensz figyelmeztet: a bombák veszélyesek, felrobbanásuk sok embert ölhet meg. Ennélfogva követelik hogy a tolvajok hozzá vissza a bombákat...

 

    Izraeli szakértők szerint a terroristák szeretnének felhasználni a felnem robbant bombákban lévő nagy mennyiségü robbanoanyagot.

 

A  PÁPA MÉGIS JÖN IZRAELBE – MÁJUSBAN

   A vita a Holokausztagadó angol pűspök körűl még nem ért véget, de ami már véglegesnek látszik, hogy a pápa jön Izraelbe májusban. Európában ezt Benedek bátorságának tudják be – nem fél elmenni a háboru sujtotta közelkeletre. És nem tart attól hogy ebben az antiszemita világ Izraellel való szolidaritást fog látni.

 

Itt ugyan nem lesz a pápának bántódása, de sokkal nehezebb volt a találkozás, a Zsidó Világkongresszus vezetőivel, akik felrótták neki az elhamarkodott határozatát rehabilitálni a brit püspököt, aki változatlanul tagadja a Holokausztot.

 

A mult héten találkozott a pápával a Vatikánban az amerikai  zsidó "Elnökök Testületének" hatvan tagu küldöttsége és kérték regulázza meg a Soá-tagadó Richárd Williamson püspököt. A pápa ismételten bocsánatot kért a zsidóknak az évszázadok alatt okozott szenvedésért, megismételte amit utolsó látogatásakor a Siratófalnál mondott és hivatalosan közölte, hogy májusban Izraelbe jön.

 

A pápa szavaiért köszönetet mondott az Amerika-Zsidó-Kongresszus elnöke, Marc Sneier rabbi. A dolog magyar vonatkozása: Sneier rabbi, annak a  volt pesti rabbinak, Dr Arthur Sneiernek a fia, aki az elmult fél században volt aktiv a kommunista világgal tartott jóviszony fenntartásában és aki azon küldöttség tagja volt, amely a magyar koronát hazavitte Pestre.

 

    A MÉRLEGNEK SOK NYELVE VAN, de...

      A KÉRDÉS: KÖTELEZ-E A HALACHA A  VÁLASZTÁSOKON

      VALÓ RÉSZVÉTELRE? A VÁLASZ: EGYÉRTELMÜEN POZITIV

 

          Közben már megkezdte Peresz elnökünk (szerda este) a pártok képviselőivel a maraton-tárgyalásokat, kit szeressen és kire rója rá a kormányalakitás lehetetlen feladatát. Ez itt egy tipikus róka-fogta-csuka eset, de hol van Mátyás király. A Cipi pártja, a Kadima, lett a legnagyobb (28 mandátum), de Bibinek (Likud) jobbak az esélyei a  bűvös 61 ősszehozására. Ha tippelni kell ( január 28.án megtippeltem a bloggomban a pontos eredmányeket, tessék ellenőrizni, a cim www. Judaizmus.blogspot.com  : Bibi (Natanjáhu) lesz felkérve, mert 45 szélsőjobb  képviselő ajánlja, de ebből kormány nem lesz. Mi lesz? Vagy nagykoalició a két "gyöztes" között, rotációval,  vagy uj választások, pár hónapon belül. A kispártok mindegyike a mérleg nyelvének képzeli magát és ez igaz is: mindegyik öltögeti a nyelvét, miközben Iránban már kész az atombomba.

 

     Közben megkérdeztek egy rabbit, kötelez-e a halacha résztvenni a szavazáson?

 

       A hosszu és kacifántos válasz (röviden): résztvenni a választáson micva is, kötelesség is és érdem is. A válaszoló rabbi: Smuél Schapira, Kocháv-Jáirból

 

      70 EZERREL TÖBB ZSIDÓ VAN A VILÁGON

               Most került a kezembe Szochnut statisztikai összefoglalója a zsidó nép helyzetéről a világban, már statisztikai szempontból. Ez nem rózsás, de volt már rosszabb is.

Összegezve ma 13.3 millió zsidó van a világon. Ebből 5 millió és 550 ezer Izraelben; Amerikában 5 millió 300 ezer és a többi, kb. 2 millió, szerte a világban.

 

      Világszerte az idénre 15 ezerrel csökkent a zsidók száma, de ezt kiegyensulyozta az izraeli természetes szaporulat, amely tavaly 85 ezer volt. Igy most, hála istennek, nettó 70 ezerrel többen vagyunk.

 

    A Szochnut illetékes osztály vezetője, Ávinoám Bár-Joszéf elmondta hogy  a szaporulat növekedése az utóbbi évekre jellemző, azelőtt a helyzet rosszabb volt, stagnáció és csökkenés.

 

     Most már csak az kellene hogy gátat vessenek az asszimilációnak és a zsidók – valóban zsidók legyenek.

 

 

       Prága: független rabbiképző jesiva

 

       A cseh fővárosban nemrég megnyilt egy jesiva-szerü Tanház, amely rabbikat szándékozik kiképezni az europai országok számára. Az Intézet Liváj (Lőw) rabbi, a hires Máhárál nevét viseli és teljesen független a helyi hitközségtől.

 

 

      London: a bobovi haszidok megvették a régi

       pubot; az öreg iszákosok tiltakoznak

 

            A brit fővárosban, a chaszidok lakta Stamford Hill mellett, a bobovi haszidok megvásároltak egy régi patinás házat, amelyben központjukat akarják berendezni, valamint chédert és jesivát nyitni.

 

     Minden rendben is volt, amig kiderült hogy a ház alagsorában müködik egy régi kocsma (pub). Amelynek  idős törzsközönsége  nem nézi jó szemmel a tulajváltozást. El is jött egy küldöttség a ház  tulajdonoshőjéhez és tiltakozott: egy londoni pubnak előjogott kell élveni, holmi chaszidokkal, kiknak nagyszülei valószileg Lengyelorszában (vagy Ausvitzban) élték túl – ha túlélték – a Holokausztot.

 

A tulajnő megkérdezte a rezesorrú öregurakat, megvennének tán ők a házat, de erre a válasz negativ volt...

      

 

      CHIKÁGÓ: A nagyapa ahhoz a feltételhez kötötte az

      örökséget,     hogy unokája ne lépjen vegyesházasságra...

 

       Ez egy chikágói zsidó fogorvos sztorija, aki halála előtt végrendelkezett és az örökséget ahhoz a feltételhez kötötte, hogy két fiu-unokája – zsidó lányt vegyenek feleségül.

 

Ha nem – nem kapnak a pénzből.

 

     A sztori, amelyben az ujkori zsidó történelem sok eleme benne van – most ott tart, hogy az egyik unoka fellebezett és megtámadta a "bigott" zsidó nagyapa végrendeletét. Hogy jön nagyapám ahhoz hogy előirja nekem...? Én szivem választottját veszem  el, blabla.blabla. , kinek mi köze hozzá és – ide a pénzzel!

 

  A fiu édesapja, a fogorvos fia, másként gondolkozik. Szerinte apjának joga volt a feltételhez kötni az örökséget.

 

Most majd egy (gój) biró eldönti, kinek van igaza. Egyébként ez a fellebező unoka is benne van a fenti 5.3 milliós számban...

 

    

      Megkérdezték a rabbit: szabad-e olyan házasságot közvetiteni,

       amelyben  eleve  tudott hogy a halacha nem lesz betartva?

         

     Egy izraeli vallásos házasságközvetitő kérdést intézett az egyik vezető rabbihoz: mondaná meg, szabad e egy vallásos sádchennek egy olyan házasság létrehozásában közreműködni, amelyben előre tudott hogy a halacha vonatkozó törvényei (főleg a házastársak közötti viszony vonatkozásban) nem lesznek betartva, mivel egyike a feleknek, vagy akár mind a kettő – nem vallásos.

 

A rabbi válasza ("ha az esküvőt a rabbinátuson tartják – akkor igen") – nagy meglepetést keltett. Más rabbik nemleges választ adtak azonos kérdésre.

   

Külön sor nőknek és külön – férfiaknak

        Ez egy – mondhatni – "idejétmult" sztori, de pikantériája örökéletü. Tu Bisvát előtt, ami nemrég volt és amely köztudottan a FÁK UJÉVE és ebből az alkalomból szokás sok gyümölcsöt enni – a jeruzsálemi Máchne Hjehuda piac legnagyobb gyümölcs üzletében egy "forradalmi ujtást" vezettek be.

   Miután ilyenkor a bolt tömve van és mindenki déli gyümölcsöt, fügét. datolyát, banánt, diót, mógyorót és  aszalt szilvát vásárol és az emberek hossz sorokban  várnak sorukra . a tuljdonosok, derék bucharai zsidó- elhatározták, hogy kér sor lesz – egyik férfiaknak és a másik nőknek.

 

     A tulajok nem kimondottan ultra-ortodoxok – ami érthetőbbé tenné a határozatot – hanem csak jámbor vallásos zsidók – akik szerint ha tumultus van, "nem ajánlatos hogy nők és férfiak közeli közellétben tülekedjenek és úgy várjanak sorukra. Várjanak – külö-külön."

 

     Az ultra-ortodox vevők kitörő örömmel fogadták az ujitást, mig a többiek megértést tanusitották, A bolt forgalma sokszorosára nőtt.

 

    Aztán elmult Tu Bisvát és vele elmult a külön sor. Maradt a kellemes emlék. Igy is lehet. Kényszer nélkül, önkéntesen. 

 

 

       Jobboldali párt vezetője ellenzi, hogy a Chabad

        felujitsa aktivitását a terror-sujtotta Mombayban

 

            Egy indiai jobboldali párt vezetője, Viciago Szoroba,  közölte Mumbayban – ahol legutóbb az emlékezetes gyilkos merénylet történt – hogy pártja ellenzi hogy a Chábád visszatérjen és felujitsa tevékenységét, ugyanott ahol a merénylet történt. Szerinte, mivel a pakisztáni terroristák deklaráltan és nyiltan a Chábád-Házat keresték és ezzel a zsidókon akartak ütni – "nem kivánatos hogy ujra veszélynek tegyük ki magunkat. Nem vagyunk a Chábád ellen – mondotta – de nem engedhetjük meg magunknak, hogy a terror célpontja legyünk.

 

Az illető hangsulyozta, hogy zsúfolt környéken "nehezen mozog a rendörség" és nincs lehetőség megfelelő védelemre. "Menjenek máshóvá, megfelelőbb környékre" – mondta.

 

     Ezzel szemben a Chábád képviselői világszerte hangoztatják hogy visszatérnek, bár nem biztos hogy ugyanabba a házba. Közben már meghirdettek egy 1 millió dolláros gyüjtőakciót, az Indiában tevékeny 12 Chábád Ház effektiv védelmére

 

       A római polgármester szimpátia látogatása zsidó üzletekben

            

Az Európát elöntö antiszemita hullám keretében, nemrég Olaszországban is hangot adtak a neo-fasiszta elemek. Ezek már nem elégednek meg az izraeli termékek bojkottjával, hanem a romai zsidó üzletek bojkottjával is fenyegettek. Csatlakozott hozzájuk egy kis, baloldali szakszervezet, amely azzal fenyegetett, hogy közzé teszi azon olasz import-cégek nevét is cimét. Amelyek Izraelle kereskednek. Az ok: a gázai akció, vagyis hogy Izrael nem türi tovább az évesk óta folyó lesipuskás lövöldözést.

 

    Ez ellensulyozandó, Róma főpolgármestere , Giani Alamano,a napokban szimpátia-látogatást tett Róma zsidó negyedében és felkeresett egy sor zsidó tulajdonban lévő üzletházat. A zsidó vezetők kiséretében megjelenő polgármester hangsulyozta, hogy az olasz politikai élet minden összetevője – jobbró balra és forditva – elitéli az antiszemita kezdeményezéseket.

 

   Ezzel egyidejüleg az olasz hitközségek szövetsége kampányba kezdett a olaszországba irányuló zsidó túrizmus fejlesztésére. Kiadtak egy reprezentativ könyvet, amelyben feltüntetik a látnivalókat: régi zsinagógákat, a velencei és firenzei gettót, valamint azokat a helyeket, ahol kósert lehet enni, illetve kóser produktokat vásárolni.

          

 

            

1 megjegyzés:

  1. Jó napot kívánok Krausz Úr !
    Egy felvidéki magyar többségű város középiskolájának vagyok a történelemtanára. Olyan városkéá, amelyben a háború előtt jelentős számú zsidóság élt, akikből mára már hírmondó sem maradt.De megmaradt két zsinagóga, az egyik szépen kultúrközpontként felújítva, a másik sajnos eléggé elhanyagolt állapotban. Tört.tanárként kötelességemnek érzem a helyi zsidóság történetének tanítását.
    Na de miért is írok? Már vagy negyedszer olvasom a könyvét(Az áldozat visszatér) ,s nem tudok betelni vele, azért olvasom újra meg újra. Tudja, mi tetszik benne ? Az életszerűsége,a könnyed stílusa, s az olvasása közben az egyik szemem sírt, a másik nevetett, mert reális képet kaptam az 30-as, 40-es évek pesti zsidó világáról,,s közben sokat tanultam a zsidóságról is.
    Köszönöm és jó egészséget kívánok Önnek a további könyvek megírásához !
    Üdvözlettel, TIBOR

    VálaszTörlés