2009. január 4., vasárnap

A VILÁG EGY HÉT HALADÉKOT AD IZRAELNEK A HADMÜVELETEK BEFEJEZÉSÉRE

 
 
HÁBORUS NAPLÓ (8)

 

VASÁRNAP ESTI ( 1.4) HIRÖSSZEFOGLALÓ:

 

  • KÖZZÉTETTÉK AZ IZRAELI VESZTESÉG LISTÁT:

     1 HALOTT, 5 SEBESÜLT, KÖZÖTTÜK 1 SULYOS.

  •  50 PALESZTIN HALOTT A SZÁRAZFÖLDI AKCIÓ KEZDETE ÓTA. AZ "ÖNTÖTT ÓLOM" HADMÜVELET MEGKEZDÉSE ÓTA: TÖBB MINT 500 chamasz bandita VESZTETTE ÉLETÉT GÁZÁBAN, köztük 45 civil
  • Izrael kiengedett Gázából 300 idegen állampolgárságu palesz-tint, többségük keresztény; Jordániába távoztak.
  • FOLYTATÓDNAK A GÁZAI HADMÜVELETEK; IZRAEL LEBOMBÁZTA A GÁZAI GÁZMÜVEKET. EZZEL PÁRHUZAMOSAN MA 100 TEHERAUTÓT ENGEDTEK BE, ÉLELEMMEL ÉS GYÓGYSZEREKKEL.
  • A CHAMASZ VEZETÉS PÁNIKBAN, A DAMASZKUSZIAK FEGYVERSZÜNETÉRT TAPOGATÓZNAK.

 

Az izraeli hősi halott –Dvir Emanuelov (22) törzsőrmester. Temetése – holnap.

     

   Közben, távol a reflektorfénytől – folynak a diplomáciai tárgyalások. A hétvégén a világ téli álmát aludta, majd holnap-holnapután beindul a gépezet. A Biztonsági Tanács, az amerikai vétó után, elhalasztotta áldásos tevékenységét; az EU megvárja mit intéz Sárközi francia elnök szerdán Izraelben és Bush, az amerikai elnök, utolsó napjait töltve hivatalában – támogatja Izraelt mondván hogy önvédelmi harca jogos. Az arab államok nagy többsége is a chamaszt birálja, teszi felelőssé és marasztalja el; csak félszájjal hangoztassa a már lassan évszázada ismert Izrael-ellenes szlógeneket. Csak Irán csörteti görbe kardját, fenyegetőzik, uszitja a libanoni Chezbullát és próbál egyeztetni Sziriával.

 

Úgy tünik hogy a "világ" – ha van ilyen – kb egy hét haladékot ad Izraelnek. Amit az IVH (Izraeli Védelmi Hadsereg – héberül Cáhál) a hét végéig bevégez – az a miénk. Utána jön majd a nyomás és az alkudozás.

 

Izrael nem hajlandó visszatérni ahhoz a szituációhoz, amely lehetővé teszi , hogy a chamasz, a fegyverszünet örve alatt, ujra felfegyverkezzen és közben lődözzön Izraelre. Az optimum persze a chamasz megbuktatása, vagy legalábbis viperafogainak kihúzása.

A minimum lenne Gáza tökéletes demilitarizálása – egy európai (Nato) ellenőrző csapat felügyelete alatt. Hogy mi lesz, azt most vasárnap este, itt Rechovoton, nem-igen lehet tudni. A felelős izraeli vezetők nem győzik hangoztatni, hogy nem akarjuk elfoglalni Gázát, csak a méregfogát kihúzni. Csináljanak ott a palesztinok államot maguknak…

 

   A világ zsidóság körében nagy a lelkesedés. Önkéntesek jelentkeznek, jorédok jönnek haza és Izraelben akkora a nemzeti egység, mintha nem 4 hét mulva lennének Kneszet választások. Valóban, van aki a választások elhalasztását kéri (a Nyugdijasok Pártjának elnöke, aki tudja hogy a következő Kneszetben pártja eltünik), de erre nincs lehetőség. Bárák népszerüsége növekvőben, de szakértők szerint ez nem több, mint plusz 2-3 mandátum, vagyis a legjobb esetben is csak a harmadik helyen végzi a Munkapárt, amely Ben Gurion idejében naggytöbbségü kormánypárt volt.

 

   "Válasz" a kérdésre

 

     Az egyik Naplóban tolmácsoltam egy – nekem telefonon feltett – kérdést, mit csinálnak most Pesten (vagyis: a pesti zsidók) a háborus veszély ügyében?. Erre a következő választ kaptam Pestről, mailben (szószerint):

 

"Azért ne legyünk igazságtalanok. Hogy Pest hallgatna! Nahát! Ez nem igaz!
Éppen most láttam, hogy ifj. Hegedűs Lóránt vasárnap délelőtt 10 órakor magyar-palesztin szolidarítási istentiszteletet rendez a Bp. V., Szabadság téri
Hazatérés református templomában."


   Belátom, tévedtem, igazságtalan voltam. Ime, mégis csinálnak valamit. Ha nem is a zsidók...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése