2009. január 11., vasárnap

LÖVÖLDÖZÉS A SZIRIAI HATÁR TÚLOLDALÁRÓL


HÁBORUS NAPLÓ (13) VASÁRNAP, JANUÁR 11


Ma szépen süt a nap, és a kevesebb lövedék EGYELŐRE felment a "haditudósitó" hálátlan és nem nekemvaló feladatától. Nomeg "Juli" kérésének nem tudok ellenálni, annál is inkább, mert sejtem, ki rejtőzik az álnév mögött, amely nem is olyan ál.

Tehát : az izraeli átlagember napjai mostanában a geográfia függvényei lettek, vagyis attól függ hogy valaki hol lakik. Ha a déli, veszélyeztetett területeken, akkor egyszerü a képlet: az átlagember, főleg az átlagasszony – fél. Félti a gyerekeit, a férjét, annak állását, a rokonait. Nem hős és nem hősködik; nem békeharcos és nem tüntet hogy fejezzék már be, hanem ellenkezőleg, azért tüntettek, hogy ne hagyják már őket szenvedni az (ön)gyilkos banditák támadásaitól.



Aki messzebb lakik, Tel-Avivban, vagy mondjuk tel-Aviv és Haifa között, az a fatalista Izrael vidám életét éli, illetve a mindenütt leselkedő orvtámadó terroristáktól nem fél és nem tart. A problémák, egyfajta sorrendben, a gazdasági helyzet, a növekvő munkanélküliség, a megélhetés. A morál meglehetősen magas, akiket behivtak, 99% eleget tett a behivónak. Mindenki dicséri a hadsereg elhatározását, nem beengedni ujságirókat a hadműveleti területekre, igy nem tudnak kárt okozni,mint a két évvel ezelőtti libanoni háboruban.



Közben készülünk a február 10.én tartandó választásokra, amit senki nm szándékszik elhalasztani, már azok sem akik biztos nem kerülnek be az uj Kneszetbe. Érdekes módon a hadviselés nem hordja magán – látványosan – a választási harc jegyeit. A három fő tévé adó – egy állami, hivatalos és két magán – valamint a rádió éjjel-nappal a háboruról beszélnek, amit az emlitett átlagpolgár meglehetősen un. Még azok is, akik óvóhelyen töltik a nap nagy részét. A sok duma program az emberek idegeire megy, inkább a könnyebb, szórakoztató adásokat kedvelik.

Ami nem jellemző az ilyen helyzetre, de tény: nincs hiány semmiben, az áruházak árcsökkentésekkel csalogatják az embereket, akiket a gazdasági helyzet spórolásra késztet. A benzin ára az elmult két hónapban kétszer ment le. A vallásos közönség imádkozik, zsoltárokat (Thillim) mond és a behivott tartalékosok között sok chabadnyik van, akik a katonaságnál is folytatják "misszionárus" tevékenységüket: Tfillint raknak a katonákkal, segitik a hátországban maradt sokgyerekes családokat és vigasztalják a sebesülteket.









Tfillin - titkos fegyver a terror ellen



A rechovoti eset (baltás arab merénylő aki jött "bosszut állni" a gázai eseményekért – a sztorit tegnap megirtam) arra emlékezteti a népet, illetve az átlag polgárt, hogy sehol sincs biztonságban: ahová (még) nem érnek el a chamasz kinai, koreai és orosz gyártmányu lövedékei – ode elérhetnek a fanatikus iszlám öngyilkos "sahid" merénylői.


Az esküvők száma nem csökkent ezekben a napokban sem – a szülések sem - kevesebben utaznak külföldre, vannak külföldön élő izraeliek, akik a háboru hirére "dáfke" hazajöttek és a politikai viták is, mintha csendesebbek lennének. Az a jelenség hogy Jobbik féle fasiszták és Thürmer kommunistái együtt menetelnek egy tüntetésen, ahol a közös nevező az Izrael-ellenesség (vagyis, magyarán, az antiszemitizmus) – ez nem létezik nálunk. It a baloldal – baloldal és nincs a téma a világon, amely közös nevezre tudná hozni – pláne nem közös tümtetésre – a jobboldallal.

***

Az északiakat – Haifától felfelé – a multheti libanoni rakéták figyelmeztették hogy nem alszik és nem szunnyad Izrael északi ellesége, a nem kevésbé fundamentalista Chezbolla. A fenyegetés a IVH-nak szólt, de az átlagpolgár komolyan vettte, kitakaritották az óvóhelyeket és friss ivóvizet készitettek elő.

A hirek – miszerint Bush elutasitott volna több izraeli kérést Irannal kapcsolatban (New-York-Times) – nem kell hogy meglepjenek, bár korántsem biztos hogy igazak. Ilyen kései periódusban, napokkal vagy hetekkel lelépése előtt, egy amerikai elnök sem angazsálhatja magát, ezzel megkötve utódja kezét. Reméljük hogy Obama nem lesz (sokkal) rosszabb mint Bush (volt).




* * * * * * * * * * * * * * *

Holnap, hétfőn, érkezik Izraelbe Iványi Gábor, a Világ Jámborai magyar "tagozatának" ritka -mint -a fehér- holló képviselője, aki egyenesen Sdérotba utazik. Jó tudni hogy nem csak Morvaiak, Jobbikok, Kurucok vannak Magyarországon, nomeg néhány Thórafi féle gyászzsidó – hanem velünk van az Iványi család – akikkel szemben nem vagyok objektiv – és sok nem-zsidó derék magyar ember, akik nem tagadják, hanem szégyelik a Holokausztot és ez determinálja álláspontjukat a véletlenül életben maradottak és leszármazottaikkal szemben.




Pestről nem hallok hangokat olyan zsidóktól vagy zsidókról, akik ide jönnének segiteni, önkénteskedni, katonai táborokban

mosogatni, ahogy annak idején néhai Mikes Kati és társai tették, akik cionisták voltak amikor még tilos volt. No, a mai hivatásos

"cionisták" gójokkal-közös pamfletteket irnak és néha nem lehet tudni, ki "cionista" gój és ki a gójis...zsidó.


Egyébként hallom hogy bezár a "Judapest", érdeklődés hiján, ahogy mondani szokták. Nem tudom hogy igaz-e ez és ha igen,

milyen bróchet mondanak erre ("Hátov vöhámétiv"?), mindenesetre a hasonló célokra tárolt könnyeim már rég elfogytak, mint

ahogy elfogyott a flódni, akárcsak a tavalyi hó. Mindez persze csak zárójelben, mert nem ez az Ősi Forrás célja, kezet, papirt és képernyőt piszkitani marginális jelenségekkel.

* * * ** * * * * * * * * * * * * *

Amit hallok Pestről, hogy történik egy kisérlet holnaputánra egy "pró" tüntetést összehozni az izraeli követség előtt. Bár igaz lenne és bár sikerülne. Innen ebben nem sokat lehet segiteni; mihelyt megszerzem a felhivást – ha van ilyen – közlöm itt. Lehet hogy ez csak holnap lesz, mert ma vasárnap, a Mózes-vallásu magyarok ünnepelnek, nyaralnak-telelnek, nincs kivel beszélni.







A HÁBORU HIREI – RÖVIDEN







A HARCOK FOLYNAK TOVÁBB; az izraeli hadsereg Gáza belvárosához közeledik és röpcédulákon hivja fel a lakósságot, távozzon a helyszinről vagy legalább ne szolgáljon élő pajzsként a gyilkos terroristáknak. Gyilkosok – már csak azért is, mert a harcok és légitámadások ürügyén, több tucat Fatach-párti ellenfelüket legyilkolták. Az Izrael által naponta behozott élelmet ellopják és maguk között oszták szét és ugyanakkor lövik az izraeli teherautókat, amelyek az élelmet és gyógyszert hozzák. Az Ensz ottani szervei, mint az Unrwa és tsai, mint a három majom, nem látnak, nem hallanak semmit csak a chamasz propagandát szajkózzák.







Most közölte a rádió hogy a sziriai oldalról lőttek izraeli katonákra. Nincsenek hál Istennek, áldozatok. Állitólag egy ottani palesztin szervezet "szolidáris", legalábbis Izrael szeretné ezt hinni.

***

Esti hirek szerint a holnaputáni szimpátia tüntetést a Mazsihisz szervezi. Az alábbiakban a közzétett felhivás, amit az elnök és az üv.igazgató szövegezett:

Mondjunk NEMET a SZENTFÖLDRE kilőtt rakétákra !


Évek óta támadják rakétákkal Izrael déli részét, egymillió ember életét ésbiztonságát veszélyeztetik!
A Gázai övezet teljes kiürítése után a hatalmat megragadó Hamasz katonaiszárnya fokozta a támadásokat.
A megkötött tűzszünetet decemberben a terroristák nem hosszabbították megés rakétaesővel árasztották el az eget és a földet.
Kérünk mindenkit jöjjön el

2009. január 13-án kedden délután 3 órakor


az izraeli nagykövetség elé a Budapest II. kerület Fullánk utcába !
Fejezzük ki együttérzésünket a meggyilkolt áldozatok hozzátartozóinak, amegsebesítetteknek, a óvóhelyekre kényszeríttet óvodásokkal, iskolásokkal,öregekkel, betegekkel !
Mondjuk ki! A provokáló Hamasz terrorista fegyveresei az okai a gázaiemberek szenvedéseinek!
Békét és biztonságot Izrael minden lakosának!





.

1 megjegyzés:

  1. Köszönöm, köszönjük a választ, Ön nem ismer engem, a név kitaláció, de ennek nincs jelentősége, amt kívántam, megkaptam Savuah Tov:)

    VálaszTörlés