2008. december 31., szerda

HOL VANNAK A MAGYAR ZSIDÓK ? - KÉRDEZIK TEL-AVIVBAN

KEZDŐDIK A SZÁRAZFÖLDI OFFENZIVA?

 

HÁBORUS NAPLÓ (5)

 

December 31, este ,22 óra

A háboru ötödik napján a kabinet elutasitotta a francia tüzszüneti

javaslatot és a harc folyik tovább. Kósza hirek szólnak arról, hogy már megkezdődött a szárazföldi hadművelet, bár a tévé második csatornájának egyik katonai "szakértője" közölte, hogy csak pénteken kezdődik. Ügyetlen dezinformáció, a chamasz úgy sem hiszi el. Mindenesetre a határon héber nyelvü üzeneteket küldenek katonáinknak, mondván, hogy talán be  tudtok  jönni, de ki – azt már nem. Mindnyájon itt haltok meg – mondja a kedves szomszéd, mert szomjuhozunk a véretekre.

 
Az askeloni Barzilay kórház óvóhelyén zsidó és  gázai palesztin nők együtt. Az utóbbiak gyerekeit itt kezelik és a mamák dicsérik a kezelést és hangoztatják, hogy Szalám (nem szalámi), mivel persze hogy békét akarnak. Naná nem.

 

Késő délután felhiv valaki Tel-Avivból, régi jó ismerős, magyarajku és fejü. Hol vannak a magyar zsidók? – kéri számon rajtam. Mit tudom én – mondom – valakit elveszett, eltünt? Nem, mondja de a pesti zsidók, a szervezetek, a hitközségek,  a cionisták, a kártéritések élvezői, hogy-hogy nem tüntetnek, nem demonstrálnak a javunkra, nem rendeznek gyüjtőakciókat, nem küldenek önkénteseket megsegitésünkre!?...

 

Mondtam neki, miután felocsudtam, hogy észnél legyen ha nehezére esik is. Kire gondol konkréten, néhány sipistára, bélistás "rabbira", vagy a flódnisokra, a Hösök terei "hősökre",  vagy a kongresszusiakra? Ezek most a Szilveszterrel vannak elfoglalva, vagy a chanukai "rekord" utórezgéseivel, vagy a chanukarácsony megűlésével,  vagy  éppen készülnek  az elnöki ebédre.
 
Miután a telefonáló hallhatóan ledöbbent, megvigasztaltam, hogy majd ha... ne adj Isten ... akkor rendeznek tiszteletünkre egy impozáns gyászűlést a Goldmark Teremben. (Folyt.köv)

 

 

2 megjegyzés:

  1. Krausz Úr!

    alef: Mielőtt lefitymálná Magyarország zsidóságát emlékeiből előbányászhatná a magyar nyelv helyesírási szabályait.
    bet: Aki meg Izraelben saját bevallása szerint 4 /azaz négy kötetet bírt megjelentetni héber nyelven, Magyarországon magyarul ugyebár sokkal többet, melyből az utolsókat a Wesley János Lelkészképző Főiskola adta ki mely főiskolán nem zsidó, hanem az Ön szavajárásával szólva GOJÓK oktatnak tanulnak az kicsit visszavehetne a mellénye-cicesze méretéből.
    gimel: ha ön ilyen nagy sikerrel kigolyózta magát a magyarországi zsidóságból: chábád, EMIH, orthodoxia, Síp utca, akkor talán a magyarországi zsidóság bírálásakor Önből csak a megbántottság, el nem ismertség munkálkodik?

    VálaszTörlés
  2. Kedves önmagát Thóra /?/ fiának nevező valaki.
    Ahogy hozzászólásából kiderül, ön Magyarországon élő zsidó. Mint ilyen, legfeljebb a Tóra vagy a Torah fia lehetne, ha tudna helyesen írni akár magyarul, akár héberül.
    Ha lenne olyan kedves megmagyarázni, mi az a Thóra, több olvasótársammal örülnénk. Hátha valami újat tanulunk öntől is.
    Mert Krausz Naftalitól bizony sokat tanulhattunk és tanulhatunk mi zsidók, elfeledett vallási szokásainkról /már aki elfeledte.../, vallásunk filozófiai tartalmáról.
    Ha ön kissé is tájékozott lenne a goj szó tartalmát illetően, tudhatná, hogy az nem pejoratív, hanem népet, népeket jelent, amelyet az Örökkévaló a zsidósággal szemben is használt.
    A héber szóhasználat szerint nem-zsidó népet jelöl!!! Mi ebben a sértő? Ha csak nem a tudatlanság azok részéről, akik ezzel nincsenek tisztában. Ahogy abban sincs sértő, ha egy zsidót, zsidónak titulálnak.
    A Wesley Főiskola rektora felismerte, hogy Krausz úr hézagpótló művei, nem csak a zsidóság, de a kereszténység számára is sokat mondóak. Nem véletlen, hogy budapesti előadásán- melyen elsősorban lelkész- és szociális munkás hallgatók és tanáraik vettek részt-, alig fértünk a terembe a nagy érdeklődés miatt. Úgy látszik, ön azzal sincs tisztában, hogy Tanach nélkül Újtestamentum sem létezik, és, hogy a bibliai ismeretek terjesztése nem csak nekünk zsidóknak fontosak, hanem a keresztények és azok számára is, akik nem ismerik vallásunkat. A lelkész, Dr Iványi Gábor rektor úr és munkatársai felismerték, ami önnek még csak nem is dereng, és elismeréssel adóztak a vallásbölcselő Naftali Krausznak könyvei kiadásával. A magyar zsidóság csak köszönettel tartozik Krausz úrnak, hogy műveit olvashatja, még akkor is, ha néha ostorozza hittársait a vallástól való eltévelygésük miatt, hiszen mindnyájan tudjuk, hogy a zsidóságot a tradíciók őrzése tartotta fenn évezredeken keresztül. Ezért nem vesztünk el a népek olvasztótégelyében.
    Naftali Krausz tiszteletben tartja mások vallását, ezt pont az támasztja alá, hogy a Wesley kiadó adja ki könyveit az utóbbi időkben, és ez a tisztelet kölcsönös.
    Akkor is, ha ez az ön szemét valamilyen okból kifolyólag bántja.
    Ha ön tájékozottabb lenne vallásunkat és Krausz könyveit illetően, nem írna össze ennyi butaságot.
    Naftali Krausz munkásságát a Magyar Köztársaság is elismerte Pro Cultura Hungarica emlékéremmel. Ez önmagáért beszél.
    Természetesen, minden sikeres embernek vannak irigyei, hiszen aki nem tudja még a Tóra-t sem helyesen leírni, attól nem lehet elvárni, hogy elismeréssel adózzon arról amiről fogalma sincs, de vagdalkoznia sem kellene tudatlanságában. Majd ha ön legalább annyit tud majd, hogy kinek a fia és miért, gondolja át újra, miket hordott itt össze. Hogy Naftali Krausz úr honnan , miért és mikor golyózta ki magát a magyarországi zsidóságból, lám ön ebben is tájékozatlan, hiszen ő izraeli, aki Magyarországon született, és a magyarországi zsidóságnak műveivel nagy szolgálatot tett és tesz a mai napig, akik el is ismerik tevékenységét. A magyarországi zsidó szervezetek életében sosem töltött be semmilyen tisztséget, hiszen Izraelben él, és néhány hétnél többet sosem tartózkodott Magyarországon.
    Majd ha ön is népszerűségre tesz szert könyveivel és kulturális kitüntetések birtokában lesz, tán nem lesz irigy egy olyan ember életművére, aki annyit letett az asztalra, mint Naftali Krausz úr.
    Addig is, ha elfogad tőlem egy javaslatot, nevét változtassa meg Intim Pistára, bár az „csak tudta”, amíg ön nem!
    Jobban állna önnek ez a név, mert ha a Tóra fia lenne, legalább tudná, hogyan írják.
    Ui: A goj többesszámban gojok, ha gojókat ír, az ly. Ezzel sikerült kiGOLYÓznia magát nemcsak a zsidó, de a magyar kultúrkörből is!
    Ha elfogad egy jó tanácsot, bármely esti általános iskolában megtanulhatja a magyar helyesírás szabályait! Sosem késő!
    Schlesinger Hanna

    VálaszTörlés